OPIS:
C4H6O6 | (2R,3R)-2,3-dihydroxybutane-l,4-dioic Acid Ciężar molekularnymi50,09 NrEC -E334 Nr CAS - 87-69-4 |
Kwas winowy występuje w postaci bezbarwnych kryształów lub białego proszku, prawie bezzapachowy, o mocno kwaśnym smaku, stabilny na powietrzu i higroskopijny przy wilgotności względnej wyższej niż 75%.
Szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, jest obecny w wielu owocach, wolny lub połączony z potasem, wapniem lub magnezem.
Organizacje WHO i FAO poprzez ich komisję wspólną dot. dodatków spożywczych (JECFA 1977-1983-1990) zaakceptowały ADI (Acceptable Daily Intake) 30 mg/kg wagi dla kwasu winowego L(+), podczas gdy formy D i DL pochodzenia syntetycznego lub nienaturalnego są zabronione.
Nasz system jakości kontrolujący proces produkcyjny i wyroby gotowe gwarantuje zgodność naszego kwasu winowego z państwowymi i międzynarodowymi wymaganiami HACCP.
ZGODNOŚĆ:
Nasz kwas winowy jest zgodny z wymaganiami następujących farmakopei:
PH.EURIII - European Pharmacopoeia 1997 | D.M.n 356del 04 Agosto 1997 |
U.S.P.24 - United States Pharmacopoeia 1995 | F.C.C.IY - Food Chemical Codex |
F.U.X.-FarmacopeaUfficiale 1985-Suppl. 1988-91 | |
J.P.XII - Japanese Pharmacopoeia 1997 | |
N.F. 18 - National Formulary 1995 |
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE:
Rozpuszczalność: | w wodzie | 139 g/100ml w 20°C |
147g/100ml w 25°C | ||
w alkoholu | 33 g/100ml w 25°C | |
w eterze | 0,4g/100ml w 25°C | |
Ciężar właściwy: | rzeczywisty | 1,7598 g/ml |
pozorny | od 0,8 do 1,1 g/ml | |
Temperatura topnienia | od 168 do 170°C | |
pH( 1470 g/1 w wodzie) | 2,2 |
GŁÓWNE WARTOŚCI CHEMICZNE:
Oznaczenie: | od 99,5 do 101,0% |
Skręcalność właściwa (20%) | od +12,0 do 12,8° |
Szczawiany: | 100 ppm max |
Chlorki: | 100 ppm max |
Siarczany: | 150 ppm max |
Wapń: | 200 ppm max |
Metale ciężkie (jak Pb): | 10 ppm max |
Pozostałość po suszeniu: | 0,2% max |
Popioły zasiarczone: | 0,1% max |
Żelazo: | 5 ppm max |
STANDARDOWA GRANULACJA:
Typ 4 ziarnisty | > 1000 | 5% max. |
< 500 | 10% max. | |
Typ 3 ziarnisty | > 600 | 5% max. |
< 350 | 10% max. | |
Typ 2 ziarnisty | > 400 | 5% max. |
< 200 | 10% max. | |
Typ 1 Fine (miałki) | > 200 | 5% max. |
Typ 00A proszek | > 200 | 1% max. typ A 200 |
Typ 000A proszek | > 63 | 1% max. typ A 63 |
Inne typy granulacji są dostępne na życzenie klienta.
OPAKOWANIE:
Nasz kwas winowy jest pakowany w worki po 25 kg, worki papierowe, zszyte na szczycie, z wewnętrznym polietylenowym workiem zgrzanym termicznie. Alternatywnie może być pakowany w polipropylenowe worki typu big-bag od wewnątrz pokryte polietylenem o wadze od 500 do 1250 kg stosowanie do życzeń klienta. Worki są paletowane i obciągnięte kurczliwą folią polietylenową. Każda paleta zawiera produkt z tej samej partii. Każdy worek czy big-bag jest etykietowany zgodnie z przepisami prawa, a także zawiera numer partii.
PRZECHOWYWANIE:
Nasz kwas winowy jest chemicznie stabilny, ale zalecamy naszym klientom przechowywać w dobrych warunkach, unikać spiętrzania palet i zredukować czas przechowywania do mniej niż 12 miesięcy, żeby uniknąć zbrylania się materiału. Towar musi być przechowywany w oryginalnych opakowaniach, w suchym przewiewnym miejscu, unikając bardzo wysokich i bardzo niskich temperatur oraz bezpośredniego działania światła słonecznego.
ZASTOSOWANIE:
Pierwiastek kwasotwórczy, utleniacz, wzmacniacz smaku i stabilizator, czynnik kompleksujacy i maskujący metale
Żywność: Produkcja żywności w puszkach, dżemy, galaretki, wyroby cukiernicze i ciastka.
Produkcja napojów i wód stołowych. Środek zakwaszający przy produkcji win. Środek pomocniczy do produkcji estrów winnych, używany jako emulgator we wszystkich głównych gałęziach przemysłu spożywczego.
Leki i kosmetyki: Przygotowanie tabletek musujących i leków rozpuszczalnych.
Rozczynnik i zakwaszacz w syropach i antybiotykach. Produkcja naturalnych kremów upiększających do twarzy i ciała.
Techniczny: Środek opóźniający w przygotowaniu gipsu, zwiększa plastyczność i odporność cementów i betonów, jest używany w recepturach na cementy wodoodporne i izolacje cieplne.
Jest również używany przy produkcji tkanin (barwienie i drukowanie), w garbarniach, ceramice i galwanoplastyce.
BEZPIECZEŃSTWO:
Kwas winowy nie występuje na liście EEC/UNO dot. substancji niebezpiecznych i nie wymaga specjalnego etykietowania pod kątem zagrożeń (R i S). Jego kwasowość w każdym razie wymaga od osoby stosującej go unikania bezpośredniego kontaktu z oczami i skórą, wdychania i spożywania. Małe ilości mogą być zmyte dużą ilością wody.
W roztworze wodnym ma spowolnione działanie korozyjne, dlatego do kontaktu z materiałem lepiej jest używać stali nierdzewnej 316-L lub tworzyw sztucznych.
Kwas winowy zwęgla się wydzielając piekące spaliny, kiedy jest wystawiony na działanie stałego i intensywnego źródła ciepła lub ognia, ale przestaje się spalać jak tylko źródło ciepła jest wyeliminowane. Niebezpieczne produkty rozkładu: żadne. Niebezpieczne reakcje - żadne.
Produkt jest całkowicie biodegradowalny, ale duże ilości mogą wymagać neutralizacji przed wydaleniem, w każdym razie zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony środowiska.
Po dalsze informacje prosimy sięgnąć do naszej karty charakterystyki dot. bezpieczeństwa
produktu.
GWARANCJA:
Informacje zawarte w tej karcie technicznej oparte są na naszej najnowszej wiedzy, nie mogą być uważane za gwarancje poszczególnych właściwości produktu i nie mogą być podstawą żadnych kroków prawnych.